· 

Thee: Hoe begon het allemaal?

Wist je dat thee op water na de meest gedronken drank ter wereld is? Ik wist het ook niet en na mijn aanvankelijke verbazing vond ik het eigenlijk wel logisch.


Sinds de ontdekking van vuur wordt er al thee gedronken. Thee van wilgenbast tegen koorts en pijn, paardenbloementhee ter verlichting van luchtwegaandoeningen en zo zijn er nog veel meer heilzame theetjes. Thee is dan een verzamelnaam voor alles wat we in kokend water leggen.

 
Niets op tegen…maar officieel is thee alleen thee als de theeplant er aan te pas komt, de Camellia Sinensis en de historie begint in China. Er doen twee legendes de ronde. 

China

Shen Nung

Deze legende vertelt het verhaal van keizer Shen Nung die in 2737 VC lekker zat te chillen onder een boom. Zijn bediende was water aan het koken en er dwarrelden wat blaadjes van de boom in de kookpot. De keizer besloot het brouwsel te drinken en het drankje 'thee' was geboren.

 

Shunan Teng

Dan is er het verhaal van de plantkundige Shunan Teng die op zoek naar geneeskrachtige kruiden zichzelf vergiftigde…en dat wel 73 keer! Ziek, zwak en misselijk belandde hij onder een boom waar hij een beetje naar lucht lag te happen. Maar voordat het gif hem fataal werd, dwarrelden er enkele theeblaadjes in zijn mond en begon hij daarop te kauwen. Je raadt het al: hij werd helemaal beter!

 

Hoewel het te ver gaat om te zeggen dat thee vergiftigingen kan genezen, is het wel duidelijk dat thee niet alleen heel lekker is, maar ook gezond.
‘Echte’ thee is dus thee van de Camellia Sinensis plant met oorsprong in China, maar hoe is de thee in Europa terecht gekomen?  

europa

Hoewel er in Europa al duizenden jaren thee werd gedronken van kruiden en planten, ontdekten de Europeanen de Camellia Sinensis thee pas in 1560 toen de Portugese pater Jasper De Cruz hierover schreef en thee meenam van zijn verre reizen. Maar voor de eerste echte handelshoeveelheden thee in Europa waren, jawel, de Nederlanders verantwoordelijk vanaf 1600. Door de dure theeprijzen was thee in het begin alleen voorbehouden aan de edelen en gegoede burgers.

 

The great tea robbery

 

De Chinezen hadden het monopolie op de theeplant maar de Britten vonden dat daar maar eens verandering in moest komen. Zij stuurden botanist Robert Fortune in 1848 naar China om de theeplant te stelen. Niet alleen moest hij de plant stelen, maar ook leren hoe de plant verbouwd en geoogst moest worden. Om een heel lang spannend verhaal kort te houden…dit lukte en er werd begonnen met het verbouwen van thee in India (toen Brits-India).

Nederlanders en Amerikanen volgden dit voorbeeld en de theetuinen van China werden geplunderd. Het duurde tot 1950 voordat de Chinese thee-economie hiervan herstelde en China kan pas sinds kort weer zeggen dat zij 's werelds grootste exporteur van thee zijn. 

thee anno nu

Hoewel de historie van thee in Europa dus niet helemaal brandschoon is, zijn we toch blij dat thee naar Europa is gekomen. Thee is een ongekend populair drankje in al zijn varianten. En de markt blijft zich uitbreiden. Dit is de laatste jaren vooral te danken aan de groeiende populariteit van groene thee met zijn vele gezonde eigenschappen.

Thee: ik houd ervan! 


Reactie schrijven

Commentaren: 0