· 

3 verrukkelijke ijstheevarianten

Het blijft zomer de komende dagen en wat is er dan fijner om buiten te zitten met een glas verfrissende ijsthee. IJsthee uit de winkel is vaak heel zoet en het is daarom gezonder en lekkerder om je eigen ijsthee te maken. Moeilijk is het zeker niet. Zelf ben ik een enorme fan van de cold brew methode; snel en super easy te maken, voor je gaat slapen de kan de koelkast in en de volgende ochtend een heerlijke kan ijsthee!

Traditioneel ijsthee maken kan natuurlijk ook, gewoon op de manier zoals je normaal thee zet. Het basisrecept is eenvoudig, maar voor degenen die ietsje meer uitdaging willen volgen nog drie verrukkelijke varianten.

Basisbeginsel elke ijstheebereiding:

Maak ijsthee altijd sterker dan je hete thee zou maken; zeker als je fan bent van veel ijsklontjes in je glas. Ga uit van ongeveer 8-10 gram thee per liter ijsthee. Voor een ‘normale’ ijsthee gebruik je gewoon je favoriete thee!

 

Warme bereiding

Bij zwarte thee giet je kokend water op. Laat bij groene thee het water altijd even afkoelen voor het opgieten zodat je thee niet bitter wordt. Laat de thee afhankelijk van je smaak vijf tot tien minuten trekken en verwijder de thee. Voeg dan eventueel honing of rietsuiker naar smaak toe. Laat de thee ongeveer een half uur op kamertemperatuur afkoelen voordat je deze verder in de koelkast koud laat worden. Serveren met ijsklontjes!

 

Aan dit basisrecept kun je van alles toevoegen, verse munt is altijd een topper, maar denk ook aan citroen, sinaasappel of een pittiger variant met kruidnagels en peperkorrels. 

drie verrukkelijke varianten

JASMIJN-LIMOENGRAS IJSTHEE

 

Ingrediënten: 

 • 2 liter water
 • ± 15 gram jasmijnthee
 • 1 stengel citroengras (heet in de supermarkt ook wel sereh); in stukjes van 2 cm gesneden
 • ± 50 gram suiker

Bereiding:

Zet thee met ongeveer 1750 ml water en laat deze in een grote kan ongeveer vijf-tien minuten trekken.
Breng ondertussen 250 ml water met de suiker en de citroengras aan de kook en laat het vervolgens op kleiner vuur zo’n minuut of vijf lekker sudderen. Voeg dit toe aan de thee.
Even goed roeren en een half uur af laten koelen. Koel verder in de koelkast een uurtje of 3-4. Zeven en serveren met ijsklontjes. CITROEN-BASILICUM IJSTHEE

 

Ingrediënten:

 • 750 ml heet water
 • ± 6 gram groene thee; 
  bijvoorbeeld Lovely Lemon
 • halve citroen in dunne plakjes
 • 6 verse blaadjes basilicum
 • eventueel honing naar smaak

 

Bereiding:

Doe de citroen en basilicum in een mooie hoge glazen kan. Doe de thee in een ruim zakje of zeefje en voeg het toe. Giet het iets afgekoelde water er overheen en laat 10-15 minuten trekken. Haal dan de thee eruit en voeg eventueel naar smaak de honing toe. Laat nog eens 15 minuten afkoelen en zet het mengsel vervolgens 3-4 uur in de koelkast. 

Giet uit in een mooi glas met ijsklontjes en een heel schijfje citroen aan het glas. PERZIK-GEMBER IJSTHEE

 

Ingrediënten:

 • 750 ml gekookt water
 • ± 6 gram groene of zwarte thee naar keuze
 • 1 kleine perzik, ontpit en in kleine schijfjes
 • 4 stukken gember - ongeveer het formaat van een euro

Bereiding: 

Doe de perzik en gember in een mooie hoge kan. Doe de thee in een ruim theefilter of een zeef.
Giet het iets afgekoelde water erop en laat 10-15 minuten trekken. Thee verwijderen, nog 15 minuten laten afkoelen en verder koelen in de koelkast. Verwijder na een uur of 3-4 de gember en verdeel de perzik over theeglazen. Voeg een paar ijsklontjes toe en giet de thee hierover. Tot slot nog een tip over verse munt. Verse munt is naast heel fris en lekker ook gezond en dus een ideaal ingrediënt voor je ijsthee. (Ook lekker trouwens om gewoon verse muntthee van te zetten). Munt kan soms een beetje prijzig in de supermarkt zijn, maar op de markt koop je vaak een flinke bos voor weinig. Maar hoe zorg je er dan voor dat het vers blijft?


Mijn ultieme bewaartip:
Zoek een mooi passend formaat plastic of glazen bakje. Velletje goed natgemaakt keukenpapier op de bodem, munt erop, afdekken met nat keukenpapier, deksel erop, in de koelkast en klaar. Succes verzekerd voor vele dagen!

 

Enjoy!


Reactie schrijven

Commentaren: 0