Pardon?!
Nee, dit gaat echt over thee hoor!
Over blauwe thee om precies te zijn. Of op zijn Engels: Butterfly Pea Flower Tea.
bLAUWE THEE
Blauwe thee? Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. En dan de naam…in het Engels klinkt het prachtig, maar waar wordt het dan van gemaakt? Houd je vast…van de plant Clitoria Ternatea! Deze plant wordt in het Nederlands vlindererwt of blauwe erwt genoemd; een naam waar ik toch iets minder van hoef te blozen.

Deze plant komt veel voor in Zuidoost-Azië en thee ervan wordt hier al eeuwenlang gedronken. De plant wint aan deze kant van de aardbol ook snel aan populariteit, niet alleen om zijn heilzame kwaliteiten maar vooral door de prachtige kleur die door een verschil in de pH-waarde varieert van alle schakeringen blauw tot paars aan toe.
Heel interessant om allerlei drankjes op een niet-chemische wijze spectaculair te kleuren.
En zo zien de bloemen er dus uit…
…ik zeg even niks meer!
SMAAK
Maar dan de thee ervan. Het is cafeïnevrij met een aardse smaak en in Aziatische landen drinken ze deze thee graag vanwege de gezonde eigenschappen. Het is anti-ageing, verhoogt de vitaliteit en werkt ontstekingsremmend.
Ondanks de prachtige blauwe kleur moet ik zeggen dat ik geen fan van de smaak ben. Het proeft inderdaad wel een beetje naar ‘erwt’; niet een van mijn favoriete smaakjes. Maar smaken verschillen en als je van een aardse thee houdt (phu-er bijvoorbeeld) vind je deze thee vast ook lekker.
Voor de variatie – en om te experimenteren met de kleur – maak ik er een ijsthee van. Heel veel ijsklontjes in een glas, de donkerblauwe thee eroverheen, een scheutje agavesiroop (honing kan ook) en vers citroensap.
En wat er dan gebeurt! De kleur verandert in prachtig paars en of het nou door de kleur komt of door de andere ingrediënten,
ik vind dit drankje verrassend lekker. Wat zeg ik? Verrukkelijk!
En zeg nou zelf: Een paarse ijsthee, hoe leuk is dat!
nog meer variatie
In de horeca is de vlindererwtbloem heel geschikt om alcoholhoudende drankjes supervrolijk te kleuren.
Ik zag een recept van de thee gemengd met gin. Je kunt dan ijsblokjes van tonic maken en die toevoegen.
Dat gaat mijn volgende experiment worden!
Of ik de blauwe thee aan mijn assortiment ga toevoegen? Hmm…wie weet!
PS
Inmiddels heb ik de ijstheevariant - dus met vers citroensap en een beetje honing - ook warm gedronken. Heerlijk!
Maar de ijsthee blijft wel het, eh, hoogtepunt zeg maar...
Met dank aan Berry Wognum voor het toesturen van de Butterfly Pea Flower.
www.berrykookt.nl
Instagram: wognumberry
Reactie schrijven
Lisette (dinsdag, 16 februari 2021)
Muhahah ‘het hoogtepunt’. I like your style ;)