· 

COM-MU-NI-CA-TIE

 

Nog twee nachtjes slapen en dan ga ik op avontuur. In Madrid ga ik een groep Engelssprekende vreemden ontmoeten. Allemaal hebben we hetzelfde doel: Beter Spaans leren. 

zenuwen

Ik ben zenuwachtig. De afgelopen weken heb ik wel drie schepjes bovenop mijn dagelijkse portie zelfstudie gedaan en ik maak me grote zorgen dat ik ‘de slechtste’ zal zijn. De beste hoef ik niet te worden, maar ik moet van mezelf wel goed mee kunnen komen straks in die groep met vreemden. Is het de drang om goed te presteren of de drang om goed te kunnen communiceren?
Allebei - weet ik nu. 

communicatie

Communicatie is fascinerend. Ook als we niet spreken zijn we aan het communiceren. Niet alleen wat we zeggen maar ook hoe we het (niet) zeggen maakt deel uit van onze interactie met anderen. En communiceren wil ik! Toen Myriam besloot in Spanje te gaan wonen ben ik bijna gelijk gestart met het leren van Spaans. ‘Gewoon, omdat ik het leuk vind’ dacht ik.  

essentieel

Ook  heb ik altijd gedacht dat ik min of meer toevallig in het communicatievak terecht ben gekomen. Tijdens een etentje met een vriendin uit mijn jeugd merkte zij op dat het universum toch wel mooi zijn werk had gedaan om juist mij een passie voor communicatie mee te geven. Mijn vork bleef halverwege mijn mond steken en het smeuïge hapje geitenkaas viel eraf.
Verbaasd keek ik haar aan en de kwartjes vielen een voor een.  

 

Het voordragen van gedichten tijdens mijn basisschoolperiode; Engels, Frans en Duits in mijn vakkenpakket; de vele dagboeken die ik heb volgeschreven; het zingen en acteren en uiteindelijk het communicatievak waarin ik met zoveel plezier werk.
Ik kan niet anders!

 

Opgroeiend in een omgeving waar de communicatie beperkt en op zijn zachtst gezegd anders was, is die drang tot goede communicatie zich gaan ontwikkelen en ik denk dat ik die ook nooit weer ga kwijtraken. Spaans leren omdat ik het leuk vind? Ha! Een vereiste om met de mensen in de leefomgeving van mijn dochter contact te kunnen maken. Ik kan gewoon niet niet communiceren. 

plezier

Communicatie is essentieel voor me. Maar nu ik dat begrijp, begrijp ik ook dat ik dat los kan laten en die drang kan vervangen door plezier. Ik houd van schrijven, ik houd van taal en ik houd ervan om met mensen te kunnen praten.

 

Dus ga ik nu stoppen met me zorgen te maken over mijn Spaanse niveau. Ik ga er gewoon voor de volle 100% in (OK, 110%, dat mag nog wel toch?) en ik ga tegen mezelf zeggen dat ik vooral plezier mag maken in het Spaans met die vreemden, die niet langer dan een uur vreemden zullen zijn.

 

En daarna ga ik het verder in praktijk brengen in Alicante; een mooi vooruitzicht. 

 

 Vamos!


Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Freek (vrijdag, 10 mei 2019 19:51)

  Leuk bericht, niet zenuwachtig zijn, dit is op je lijf geschreven. Veel plezier en goede reis!

 • #2

  Ellen (vrijdag, 10 mei 2019 20:11)

  Geweldig...communiceren met jou.�

 • #3

  Gerard (vrijdag, 10 mei 2019 20:55)

  Nee joh, die vreemden zijn al binnen 10 minuten geen vreemden meer. En als dat toch anders is, dan zijn ze gewoon een beetje ‘vreemd’......


 • #4

  Piet (vrijdag, 10 mei 2019 23:36)

  Geniet er van! Enne..... met je schriftelijke communicatie is in ieder geval niets mis. Heerlijk om je overpeinzingen te lezen bij een glas Port.

 • #5

  Rian (zaterdag, 11 mei 2019 07:49)

  Mooi geschreven! Veel plezier!