· 

YES! HET IS WEER GLÜHWEINTIJD


Ik ben er dol op: Glühwein. Wat mij betreft loopt het glühweinseizoen van oktober tot en met maart.
Je kunt het bij de slijter en in de supermarkt kant-en-klaar kopen, maar eigenlijk gaat er niks boven eigengemaakte glühwein.

 

Het basisrecept is supermakkelijk en de bereiding ervan is in vijf minuutjes klaar. De truc zit hem in het langzaam verwarmen en erop letten dat je mengsel absoluut niet gaat koken, want dan verdampt de alcohol en worden de kruiden bitter.

Welke wijn je wilt bepaal je zelf,  maar je hoeft echt geen dure wijn te gebruiken voor een heerlijke glühwein. Dus, hup aan de slag!

wat heb je nodig?

Wijn: 

Traditioneel rood, maar met witte wijn kan het ook. En zoals gezegd, het hoeft echt geen dure wijn te zijn.

 

Citrus:
Met sinaasappel natuurlijk, maar met mandarijnen of citroen kan het ook.

 

Glühwein kruiden:
Veelgebruikte kruiden voor glühwein zijn kaneel, kruidnagels en steranijs. Maar er zijn ook kant-en-klare kruidenmixen te koop, bijvoorbeeld die van tastytea.nl (😊). Een heerlijke mix van kaneel, sinaasappelschil, gember, kardemom, kruidnagel, steranijs en jeneverbes.

 

Zoetstof:
(Riet)suiker, honing of heel lekker en een beetje anders: ahornsiroop. In plaats van een zoetstof toe te voegen, kun je deze ook weglaten en je glühwein serveren met een kandijroerstokje.

 

Extra:
Likeur. Hoeft niet, in principe maak je van de hierboven genoemde vier ingrediënten al een heerlijke glühwein. Maar wil je net iets extra’s voor je glühwein, doe er dan nog een scheutje van je favoriete likeur of sterke drank in. Bijvoorbeeld cognac, wodka, Grand Marnier, amaretto of cointreau. 

 

bereiding

Je hebt nodig:

750 ml wijn

1 sinaasappel in schijfjes

Ongeveer 10-15 gram Tasty Tea Glüh Spices

2-4 eetlepels suiker of honing naar smaak

Optioneel: ¼ kopje likeur of sterke drank

 

Doe alle ingrediënten in een pan en roer alles even door. De glühwein spices kunnen in een zakje of los in de pan.
In het laatste geval zeef je de wijn na bereiding.
Verwarm de wijn, maar laat absoluut niet koken. Laat het mengsel vervolgens minstens dertig minuten op heel laag vuur trekken.  Wauh, dat ruikt lekker!

 

Druk het laatste sap uit de sinaasappel met een lepel en verwijder daarna de sinaasappel en de kruidenmix. Serveer de glühwein zo heet mogelijk met een half schijfje sinaasappel.
Vind je de wijn te sterk? Verdun dan gerust met een scheutje water. Zelf doe ik dat altijd aan het begin; ik laat een scheutje water bijna koken en los daarin de suiker op en voeg dan alle andere ingrediënten toe.  

Geniet ervan!


Reactie schrijven

Commentaren: 0