· 

MIJN AVONTUREN IN SPANJE - GUAPA!

Op het plekje waar ik graag een kop koffie drink word ik begroet door ‘mijn’ ober met een kus op elke wang en de opmerking “Hola guapa”! Hallo knapperd betekent het en ik houd ervan. Het is hier een vrij normale begroeting waar je niet direct veel achter hoeft te zoeken, maar het tovert wel gelijk een glimlach op je gezicht. 

complimenteren ...

Ik houd van de manier waarop mensen in Spanje met elkaar omgaan. De wijze waarop er scheutig met complimentjes wordt gestrooid.  

 

En ja, mensen zijn hier veel met hun uiterlijk bezig. De meeste vrouwen zien er altijd pico bello uit; kleding, haren, gelakte nagels, make-upje en ook de heren doen hun best. Mooi shirt of overhemd, pantalon en ‘echte’ schoenen. Vooral ook de oudere dames en heren, ze zien er allemaal goed verzorgd uit.

 

Met verbazing en vertedering zie ik een ouder echtpaar na. Meneer met een keurig dichtgeknoopt vest over zijn witte overhemd, voorzichtig schuifelend op zijn glimmende schoenen, mevrouw met de haren in een strakke watergolf en felroze lippenstift. Ze loopt met een stok, maar draagt wel schoenen met hakjes. 

...of flirten?

Oppervlakkig? Misschien. Maar het belangrijkste is dat er uit dat alles meer aandacht straalt dan ijdelheid. Aandacht voor jezelf en aandacht en respect voor degene die je ontmoet. Of dat nu je vriend, je oom, je neef of de buurvrouw is. 

Het maakt ook niet uit of je 18 of 80 bent, dik, dun, krom of scheef, je wordt steevast begroet met een kus op elke wang en je wordt overladen met complimentjes. 

 

En verbeeld ik me het nu of gaat opa aan het tafeltje naast me wat rechter zitten als de mevrouw van nog een tafeltje verderop hem vertelt hoe prachtig ze zijn overhemd vindt? En zeker weten dat oma straalt als de knappe ober tegen haar zegt dat ze er geweldig uitziet vandaag. 

en in nederland dan?

Weer in Nederland denk ik eraan terug en vind dat ik dat hier ook zou moeten doen. Ik stel me voor dat ik tegen de mevrouw die me tegemoet loopt uit het niets zou zeggen “Hee hallo knapperd, wat zie je er goed uit vandaag!” Ik doe het niet maar schiet wel in de lach bij de gedachte.  De vrouw kijkt op en geeft me dan een stralende lach terug. 

 

“Wauh!” denk ik, zo werkt het dus. Ik heb niks gezegd alleen maar iemand vriendelijk lachend aangekeken en ik krijg het gelijk terug. Ik word er blij van. 

 

Of ik hier nu ook  “Hallo knapperd” ga roepen op straat?! Ik weet het niet, maar er meer op letten dat ik mensen vriendelijk en met een lach ga aankijken?  Sneller een complimentje geven? 

Ja! Ter plekke neem ik me voor om dat vaker te gaan doen.  


Reactie schrijven

Commentaren: 0