· 

MIJN AVONTUREN IN SPANJE - SUPERMERCADO

Waar          Alicante

Wanneer   mei 2019


"Vanavond kook ik" zeg ik tegen Myriam die ochtend “en ik haal ook de boodschappen wel even”.  Myriam heeft een drukke dag en ik heb niet veel werk gepland vandaag, dus na een uurtje of zo pak ik een boodschappentas en ga naar buiten. Het is al een levendige boel en ik besluit om eerst een bakkie te doen op een terrasje op een leuk pleintje en kijk genietend van de koffie naar de mensen die voorbij lopen. 

supermercado

OK, boodschappen…ik pak mijn lijstje en loop de lokale supermercado binnen. Lokaal, ja, maar denk dan niet in termen van een dorpswinkel, nee, schappen en schappen met voedingsmiddelen duiken voor me op. Het is een hele speurtocht voordat ik eindelijk alle boodschappen heb. Alle boodschappen op een na.

 

Zongedroogde tomaten. Toch wel een belangrijk ingrediënt voor de pasta die ik vanavond wil maken. Ik loop de winkel nog eens door. En nog eens. Dit kan niet waar zijn, zo’n grote supermarkt moet toch zongedroogde tomaatjes hebben? Maar vinden doe ik het niet. Ik ga op zoek naar een medewerker terwijl mijn hoofd overuren draait. Wat zou toch het woord voor zongedroogde tomaten zijn? Een vriendelijk meisje hoort me geduldig aan terwijl ik hakkelend probeer uit te leggen wat ik nodig heb. 

 

Het zijn tomaatjes die in een eh… (wat is het woord voor potje, nee weet ik niet, wacht ik maak er glas van). Tomaatjes in glas en er zit ook olie in dat glas. Olie. Eh ja. Je gebruikt ze om te koken. Dan doe je ze eruit (mijn handen maken een denkbeeldige losdraaibeweging van het deksel) om bijvoorbeeld in de pasta te doen of een salade. En ehh…

 

“Ah sí” zegt het meisje. "Tomate seco". Droge tomaat. 

tomate seco

Mijn hoofd wordt bijna zo rood als het onderwerp van gesprek. Jeetje, wat onnozel. Het is eigenlijk wel een hele gemakkelijke simpele vertaling. Dat ik daar nou niet op kon komen!

 

Samen lopen we naar de plek waar de potjes zich zouden moeten bevinden. Het meisje lacht en ratelt maar door. Ik versta iets van ‘goed uitgelegd’ en ik denk “verhip zeg, dat is ook zo!” Want in plaats van twee Spaanse woorden heb ik er wel 20 gebruikt. Mijn rode kleur trekt weg en ik heb zomaar ineens een leuk gesprekje. “En maar lekker eten vanavond” lacht het meisje nog.

 

Ik bedank haar hartelijk en loop met opgeheven hoofd de winkel uit. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0